Koniec walki z keczupem

24 maja 2012, 12:42

Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.



Nie wolno patentować genów

13 czerwca 2013, 17:33

Sąd Najwyższy USA zablokował możliwość patentowania ludzkich genów. Sędziowie jednogłośnie orzekli, że genom homo sapiens nie może być opatentowany. Decyzja ta ma fundamentalne znacznie dla medycyny i farmacji.


Leki obniżające gorączkę sprzyjają rozprzestrzenianiu grypy

22 stycznia 2014, 14:11

Preparaty zawierające substancje przeciwgorączkowe wspomagają rozprzestrzenianie się grypy - twierdzą naukowcy z McMaster University.


Podglądanie HIV

21 lipca 2014, 12:58

Amerykańscy naukowcy informują, że są w stanie stwierdzić, który z wirusów HIV jest odpowiedzialny za infekcję. W organizmach nosicieli istnieje wiele różnych odmian HIV, jednak aż 76% infekcji pochodzi od jednego z nich


PACAP - peptyd, który ogranicza jedzenie

11 lutego 2015, 13:25

Podanie do centralnego jądra migdałowatego (CeA) polipeptydu aktywującego przysadkową cyklazę adenylanową (PACAP) ogranicza spożycie pokarmu i prowadzi do spadku wagi.


Lekarstwo z drukarki

5 sierpnia 2015, 08:49

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała zgodę na sprzedaż pierwszego leku na receptę, który powstaje w drukarce 3D. Lekiem tym jest rozpuszczalna tabletka przeciwdrgawkowa.


Metabolizm adipocytów kluczem do leczenia różnych chorób

18 listopada 2015, 13:11

Preadipocyty "preferują" glukozę, gdy jednak stają się dojrzałymi komórkami tłuszczowymi, metabolizują nie tylko glukozę, ale i aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acid, BCAA).


Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału

11 kwietnia 2016, 11:43

U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.


Wędrówki mikrobiomu regulują zegar gospodarza

2 grudnia 2016, 13:06

Regularne drobne ruchy bakterii w jelicie wpływają na zegar biologiczny gospodarza. Dzieje się tak, bo w miarę upływu dnia tkanka przewodu pokarmowego styka się z różnymi mikroorganizmami i ich metabolitami.


Brak gorączki przez kilka lat zwiększa znacząco ryzyko nowotworu

17 maja 2017, 05:19

Brak gorączki przez kilka lat zwiększa znacząco ryzyko zachorowania na nowotwór; badania pokazują, że prawdopodobieństwo raka może wzrosnąć nawet o 40 proc.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy